't Malse Arckeldurp

Ammerzoden, het carnavalshart
van de Bommelerwaard


Prins Gijs XVI & Adjedant Rogier

 
Home
Organisatie
Optochten
Vrienden
Agenda
TonPraotGala
Facebook
Mail
Twitter

Wie-o-wie kruipen er in de ton in 2019

Zondag 10 februari is er weer het jaarlijkse TonPraotGala in 't Malse Arckeldurp met toppers vanuit en ver buiten de regio in 2019.

Nieuw in de Ammerooise ton

Ronnie Buiks

Onze rasechte brabander won al vele prijzen in de ton. Beerenud ut Boerke is een van zijn creaties. Dit jaar voor het eerst mogen we hem verwelkomen in ons Malse Arckeldurp. De man uit Etten Leur staat voor het eerst op het Gala in Ammerzoden.
Ook voor het eerst in de ton!


Jorlan Manders

Carnavalsvierder in hart en nieren.

Al 45 jaar deelnemer aan de jaarlijkse optocht in de mortel, zit al 7 jaar in de krulcommissie (organisatie jaarlijkse kletsavonden bij ons in de mortel)

 

Sinds 2000 bij ons in de mortel op het podium en sinds 2011ook regionaal

In de ton.

 

In 2015 heb ik de goeie to(o)n in helmond gewonnen alsook de publieksprijs met mijn laatste creatie Tóntje dén dokter.

 

In oktober 2015 bij De Goeie Toon in Helmond, zowel de jury- (1ste) als de Frans Brugmans publieksprijs gewonnenNieuw op het TonPraotGala, een trio met een cabaret act!


Trio WAI uit Mierlo

Na het een jaartje rustig aan gedaan te hebben en eens goed naar het programma gekeken te hebben zijn de vier mannen van Wai er weer helemaal klaar voor met een nieuw programma. Nog meer flauwe kul, absurdisme en mooie liedjes ontspannen uw bezoekers of brengen ze in de stemming voor de kletsers op uw avonden.

Wai is van mening dat met al die goede kletsers op een avond, het publiek, maar ook de kletsers, momenten nodig hebben om te ontspannen, wat mee te zingen en weer klaar te zijn voor de lach salvo's van de volgende kletser.

Daarom kunnen Wai u als organisator, het publiek en de kletsers van dienst zijn. In overleg kunnen Wai het programma brengen maar desgewenst kan ook een programma gemaakt worden waarop uit volle borst meegezongen kan worden met de hedendaagse Nederlandse hits die iedereen kan. Dit kan op zowel klets-/buutte avonden of gewoon tijdens een bal- of feestavond. U zeg het maar, geen groep zo allround als Wai.

Wai hopen u daarom binnenkort te horen en te zien op een van uw avonden.

 

VOORSTELLEN

Eindelijk ene die niet uit Brabant komt!


Rob van Elst met één van zijn kanjers, letterlijk en figuurlijk

Overal waar een Ton is kom ik hem vullen!

 

De buuts vol met zelfspot laten meestal doorschemeren dat men zichzelf regelmatig van een afstandje moet bekijken en dan blijkt dat in de meest vervelende situaties humor verscholen zit. Die haalt het alter ego Dik dun Unmundige er uit en geeft die vaak grof maar goed bedoeld weer in zijn buuts. Niet zelden improviserend naar de zaal toe.

 

Omdat ik verknocht ben aan mijn Carnavalistische Groesbeek (GLD) zul je mij niet zien op een Brabants of Limburgs kampioenschap. Slechts enkele kilometers komt ik als “geografisch grensgeval” te kort om mij Limburger of Brabander te mogen noemen. “Daarom noem ik mezelf Carnavalist en gelukkig is dit begrip niet aan grenzen gebonden” Maar het had erger gekunnen: Ik woon namelijk ook maar enkele honderden meters van de Duitse grens!

 

“Citaat woordenschat van het Groesbeeks, 2007, isbn 978 90 5345 339 1

Ómmundige, ook ummundig (bn) groot, enorm , onbehouwen, Wa enne ómmundige mök is daa, Wat een onbehouwen persoon is dat.”

 

Zie hier de oorsprong van Rob van Elst’s Alter ego: Dik de Ummundige. In sommige delen van het land wordt Ummundig opgevat als Onmondig , dus het zich niet kunnen uitdrukken kunnen spreken. Ironisch bekeken zou dat natuurlijk ook wel kunnen maar de Groesbeekse variant voert duidelijk de boventoon en dat niet in de laatste plaats door Rob’s fysieke verschijning. Ronduit dankbaar voor wat de natuur hem bedeelt heeft gebruikt hij zijn imposante verschijning om zich in menige ton te murwen. En daar niet alleen: Ook bedrijfsfeesten, ondernemersbijeenkomsten en bruiloften en feesten en verenigingen zijn niet veilig voor de kunsten van Dik dun Unmundige. En dan het liefste daarin verwerken van ” hem in het oor gefluisterde gegevens”.

 

Een lachende zaal is het mooiste compliment dat je kunt krijgen

FAVORIETE CITAAT:

Een vertrouwd gezicht!


Robert van Dijk als Soldaat uit het garnizoen van Napoleon

Alle edities was hij van de partij. Bijna de patroonheilige van het Ammerooise gala. Sinterkeesje, Piet Piloot, Fonske Fontanello en nog vele andere creaties werden voor het eerst voorgesteld op dit mooie evenement. Inmiddels is de Prins van 't Malse Arckeldurp doorgedrongen in het circuit van tonpraters in Zuid-Nederland. Afgelopen oktober deed hij mee aan zijn eerste toernooi in Helmond en maakte indruk met zijn tweede creatie Piet Piloot bij collega's en publiek. Elk jaar is het weer afwachten wat er in zijn brein ontsproten is maar we kijken er nu al naar uit.